Khamis, 30 Julai 2009

Apakah Wangian?

Wangian merupakan campuran alkohol, air dan molekul yang meruap dalam suhu bilik. Ahli psikologi deria yang juga pakar runding industri wangi, Avery Gilbert berkata, bau adalah molekul yang cukup ringan untuk terapung di udara. Bagaimanapun bukan semua molekulringan dan boleh terapung di udara mempunyai bau. Apa yang mencipta wangian adalah sel di dalam hidung yang mengenal pasti molekul yang meruap dan menghantar mesej elektrik ke otak yang memberikan bau.

Wangian terbahagi kepada beberapa jenis misalnya perfume oil atau minyak wangi paling pekat.

Minyak wangi dihasilkan dengan memerah, mengewap atau proses kimia tanaman, bungaan atau buahan. Dalam minyak wangi, molekul wangian telah dicairkan dalam 98 peratus alkohol dan dua peratus air. Manakala yang lain adalah minyak wangi cairan alkohol seperti perfume mempunyai 25 peratus minyak wangi, eau de parfum 15 hingga 18 peratus, eau de toilette 10 peratus manakala eaux de cologne dan penyembur badan lebihr ringan.
Biasanya minyak wangi dikelaskan mengikut keluarga bau masing-masing yang biasa digunakan oleh pereka minyak wangi;

* floral - bau bunga
* fruity - bau buah termasuk sitrus
* herbaceuos - bau herba
* woody - bau kayu kayan
* amber - seperti resin
* animalic - bau haiwan
* musk - bau kasturi
* oriental - amber dan rempah ratus

# Dipetik dari majalah estidotmy, edisi 89

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Catatan Popular